Očistimo Srbiju

Toliko ima tema o kojima možemo da pišemo da to odavno prevazilazi bilo čije mogućnosti. Te neprebrojne informacije koje se „gomilaju uvis“, a o čemu je veoma korisno štivo – Tiranija trenutka koju je napisao T. H. Eriksen, dovode kako do osećaja zatrpanosti, tako i do zatomljavanja nekih bitnih informacija.

Cilj onoga što ćete pročitati nije da vas onespokoji i produbi sumnje u vaše lične sposobnosti, već da prihvatite, a ne isključujemo mogućnost da to već jeste uradili da u veštačkom ustrojstvu na planeti, što je suprotno prirodnom poretku, ne pobeđuju i ne vladaju oni koji su najsposobniji i ništa ne funkcioniše po principu meritokratije, već upravljaju oni koji su karakterne ljige i kojima je moneta jedini bog kome se klanjaju (plutokratija); dakle, oni koji su postavljeni od onih koji ih plaćaju. Među plaćenicima nalazimo „vlasnike“ prvog „demokratskog“ kruga prvobitne akumulacije kapitala što je inače poznato pod politički korektnim nazivom – tranzicija i privatizacija.

Ono što bi bilo sjajno jednog dana za ovu zemlju je da se utvrdi da su dugovi koje su nam napravile neodgovorne Vlade i Skupštine (a sve su takve do sada) i nikakva opozicija, u stvari – neligitimni dugovi i da će dobar deo tih dugova morati da bude otpisan. Da, zvuči kao naučna fantastika, ali je izvodljivo.

Ne mislimo da je subjekt današnje teme posebno značajan kao slučaj, već ćemo da ga iskoristimo kao „svetli“ primer rada jednog lika i jednog Ministarstva. U stvari, mi mislimo da je to matrica po kojoj funkcioniše sve u našoj zemlji.

Naime, od kada se pojavio na političkoj sceni, nama je beskrajno antipatičan Oliver Dulić. Ne sviđa nam se njegova njuška bulterijera. Ekspresija lica mu je vrlo agresivna. Ni to nam se ne sviđa. E, sad da se osvrnemo na to da je dotični po profesiji ortoped, da mu je nadimak na Tviteru @cistacica (em je polupismen, em se pravi naivan i dodvorava svetini), a mi mislimo da on izgleda kao kostolomac. Smešno, ovaj ortoped, dugogodišnji član DS-a, je trenutno na poziciji ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Sasvim neprirodna uloga za ortopeda, i sasvim sumanuta fuzija nadležnosti jednog ministarstva. No, to tako biva kada se izvode kozmetički zahvati tzv. smanjenja broja ministarstava. Elem, zvanična biografija je ovde.

Ono što Dulićeva nafrizirana biografija više ne sadrži to je podatak o njegovom preduzeću „Dg comp. računari“ d.o.o., koje posluje sa više od 70 budžetskih institucija. Ma, ‘aj’te, sukob interesa?!? Samo vam se čini.

Takođe, poznato je da je reklamiranje Dulićeve megalomanske ideje „Očistimo Srbiju“ na Serbia (L)openu koštalo pola miliona evra poreske obveznike Srbije. U članku se kao ugovorna strana pominje firma NEWS-WALL d.o.o. Ako obratimo pažnju, suma inkasirana od ovog posla štetnog za poreske obveznike, zapravo predstavlja 75% poslovnih prihoda NEWS-WALL-a za 2010. godinu. „Pravda“ navodi podatak da je ukupan prihod preduzeća „NEWS-WALL“ u 2009. godini iznosio 28.969.000 dinara, a da je Dulićevo ministarstvo na njihov račun uplatilo 23.600.000 dinara. Naša ispravka je da to nije ukupan prihod, već samo poslovni prihod. Nisu bez razloga tzv. finansijski izveštaji na sajtu Agencije za privredne registre skrnavi, jer se tamo ne vidi ni struktura prihoda, ni rashoda, a kamoli tok novca.

Inače, sama izrada istoimenog sajta ocistimosrbiju.rs, u realizaciji firme Logik Internet d.o.o. (logik.rs) – u postupku likvidacije, prema Ugovoru koštala je poreske obveznike u martu 2010. 2.561.013 dinara, odnosno preko 25.000 evra, što je polovina njihovih poslovnih prihoda za 2010. godinu.

Zatim, ovaj samo po diplomi lekar što se odmetnuo u političarske vode još u ranoj mladosti nema problem sa tim što se angažovao kao „velestručnjak“ putem dopunskog rada u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnica Srbije“.

I, da pomenemo do sada najsumanutiji megalomanski „poduhvat“, a to je otimačina lokacije od Vojske tj. zemljišta (što je u nadležnosti istog ministarstva) na kome se nekada nalazila Kasarna vojvoda Stepa Stepanović i njegova prenamena u građevinsko zemljište za potrebe građenja „jeftinih“ stanova po ceni od oko 1.300 evra/kvm. Za ovaj „časan“ posao je Skupština Srbije izglasala Zakon da ukoliko investitor, a to je Građevinska direkcija Srbije, ne bude imao da vraća novce Komercijalnoj banci (državnom bankarskom servisu za razne mutljavine, među kojima je najpoznatija držanje droge u sefu banke), to će učiniti Država Srbija, tj. poreski obveznici.

Ono što je zanimljivo za dalje istraživanje i ukrštanje podataka su firme koje dobijaju tendere (ko stoji iza njih, koja pravna lica su sve povezana, za koga rade itd.), kako u Dulićevom ministarstvu, tako i u ostalim javnim službama.

Konačno, nije nama ključni problem što je Dulić (kao slučaj za posmatranje) takav kakav je i što radi sve što radi (a što ne bi mogao da radi samo po svojoj volji), već što mi imamo previše „Dulića“ u Srbiji.

A to „čisti“ samo govnjiva motka. Do tada, proteći će i „novi“ izbori u „demokratskom“ ruhu i sjašiće Kurta, a uzjahaće Murta. Nenumerisani glasački listići imaju validnost WC papira, izborni zakon je takav da ne zavisi ni od kakvog minimalnog cenzusa birača, jer teoretski samo jedan glas može da odluči, a sem toga kompletna politička scena nam je za bacanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s