Tzv. turistička agencija „Klio putovanja“

19. jul 2012. Godinu i mesec dana po objavljivanju ovog članka ponovo se susrećemo sa malverzacijama tzv. turističke agencije Klio putovanja. Ako smo nekome pomogli, ko je ovaj članak pročitao ranije, drago nam je. U svakom slučaju, još jednom upozorenje svima, dobro pročešljajte svaku turističku agenciju pre nego se odlučite kome ćete dati svoje poverenje, vreme i novac. Ključno pitanje ovde je ono što je ključno pitanje u svim oblastima poslovanja, zašto nadležne institucije ne preduzimaju ništa kad se očito radi o neodgovornom vlasniku koji godinama „hara“ turističkom scenom, bez da snosi ikakve zakonske posledice zbog toga.

Dodatno obaveštenje: Kako formiranje svake nove vlade utiče i na novu raspodelu ministarstava, pojedini linkovi u ovom članku više nisu dostupni, jer internet adresa nekadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja više nije u funkciji. Isto tako, nekada su u članku bila hiperlinkovana preduzeća (koja se pominju u tekstu ispod) ka Agenciji za privredne registre. Sada smo te linkove uklonili, jer se ID kod svakog upita u bazu podataka menja, pa nije moguće postaviti trajnu vezu. Upit u bazu možete i sami da izvršite.

***

Do toga da uopšte pišemo na ovu temu došli smo sasvim slučajno, ako je išta slučajno, pretražujući određene destinacije za putovanja.

Tako smo naleteli na sajt Klio putovanja. I onako, ali samo na prvi pogled,  izgleda simpatično i šareno. Međutim, pošto smo mi drkadžije uvek volimo da napravimo pozadinska istraživanja i ovo su podaci na današnji dan.

Registrant:
KLIOPUTOVANJA.COM

Bulevar umetnosti 15
Belgrade, Serbia 11070
Serbia

Registered through: GoDaddy.com, LLC (http://www.godaddy.com)
Domain Name: KLIOPUTOVANJA.COM
Created on: 25-Dec-08
Expires on: 25-Dec-12
Last Updated on: 24-Dec-11

Administrative Contact:
Kovacevic, Ivan ikac86@gmail.com
KLIOPUTOVANJA.COM
Bulevar umetnosti 15
Belgrade, Serbia 11070
Serbia
0600291683

Technical Contact:
Kovacevic, Ivan ikac86@gmail.com
KLIOPUTOVANJA.COM
Bulevar umetnosti 15
Belgrade, Serbia 11070
Serbia
0600291683

(izvor)

Ova nazovi „turistička agencija“ nema dozvolu za rad, što i nije čudno s obzirom na istorijat poslovanja turističkih ogranka tj. agencija pod „vođstvom“ Neše Kojića, koji je u okviru različitih privrednih društava otvarao ogranke koji su se bavili idi-mi-dođi-mi organizacijom turističkih putovanja.

Zašto je ovo bitno? Zato što sutra neko od vas koji sada ovo čitate može da se upeca i da uplati neki od aranžmana, a ni po jada novca (a ni novci nisu za bacanje), već što može i da se provede kao bos po trnju.

Tzv. „turistička agencija“ Klio putovanja je n-ta firma po redu koju je otvorio Neša Kojić koji je, koliko smo do sada pročitali različite komentare po internetu, osvedočeni prevarant, a izgleda da mu manjka i domaćeg vaspitanja i bilo kakvog skrupula.

Prvo je oduzeta dozvola za rad agenciji Agora Travel koja je radila kao ogranak preduzeća Adrija Group d.o.o. iz Prokuplja. Osnivač (75%) i zakonski zastupnik je već pomenuti Neša Kojić. Adrija Group d.o.o je ugašena. Otvoren je i zatvoren stečajni postupak 23.05.2011.

Adrija group ״ d.o.o., iz Prokuplja
Licenca br. 512 kategorije A ״Adrija group ״ d.o.o., je preko svoje turističke agencije ״Agora ״ organizovala putovanja, a da putnicima nije obezbedila smeštaj predviđen sledećim programima putovanja : – „Istanbul“ u periodu od 26.04. do 1.05.2008. godine, kada je 54 putnika bilo primorano da na licu mesta dodatno plate još 20Є kako bi mogli da koriste usluge smeštaja u hotelu po predviđenom programu putovanja. Organizator putovanja je dugovao hotelu „Mola“ u Istanbulu na ime smeštaja iznos od 1.080 Є i pratilac grupe je od putnika koji su već platili fakultativne izlete, tražio ponovo novac za izlete u iznosu od po 20 Є kako bi pokrio dug hotelijeru. – „Pariz – 11 dana“ od 24.04. do 4.05.2008. godine, kada je zbog duga organizatora od 1.200Є davalac smeštaja hotel „Tassilo“ u Nirnbergu uslovio smeštaj otplatom duga na licu mesta. Iznos od 500Є je obezbedila turistička agencija, dok je iznos od 700 Є platilo deset putnika, iako su celokupan iznos putovanja isplatili agenciji pre početka putovanja.

(izvor)

Zatim im je krajem 2011. godine ponovo oduzeta dozvola za rad, sada već kao ogranku preduzeća Mauren d.o.o., gde se ogranak pojavljuje pod imenom Klio putovanja.  Neša Kojić se tu pojavljuje kao zakonski zastupnik, dok je osnivač drugo fizičko lice. Mauren d.o.o. je i dalje aktivno privredno društvo, ali blokirani su im svi dinarski računi (osim jednog od šest) po osnovu prinudne naplate. To možete da proverite na sajtu Narodne banke Srbije, unosom npr. matičnog broja preduzeća: 20357703. Ukupan iznos blokade na dan 19.06.2012. je 3,070,231.86 dinara i od 25.05.2012. godine dužnik ne može da raspolaže sredstvima na računima kod banaka.

Nakon oduzimanja dozvole za rad, dotični Neša Kojić je mrtvo ‘ladno registrovao firmu Klio putovanja d.o.o. 07.12.2011. i nastavio sa svojom „praksom“. Na sajtu postoje Opšti uslovi putovanja (.pdf). Tu je veoma interesantno da se oni pozivaju na YUTA-u iako nisu njena članica. Tako, jednostavno rečeno, to je čisto obmanjivanje, jer ako i kad dođe do spora to nije u nadležnosti YUTA-e. Još neki manje bitni detalji, ali govore o profesionalnosti. Postoji odeljak (stavka 3.) Opštih uslova putovanja (od 15.12.2011.) koji se odnosi na konzularna pitanja i tamo stoji „veza“ ka Ministarstvu spoljnih poslova sa sve ekstenzijom .yu. Mislim, šta reći?! Treba obratiti pažnju i na sekciju Kontakt na sajtu, jer su tamo i agencije „podizvođači“. A tamo se sve sortirale moja do moje agencije.

Za dalju pretragu neka zainteresovani pročačkaju po Guglu. Mnogo toga zanimljivog može da se pronađe. Za početak dovoljno je staviti pod navodnike „Neša Kojić“, „klio putovanja iskustva“ – iskustvo putnice opisano na forumu krstarice

Bili su korisni saveti na nekadašnjem sajtu Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj – sektor turizam, a koje se odnose na putnike:

Preporuke svakako uvek treba pročitati pre odluke sa kojom agencijom putovati, a postupak reklamacije za ne daj bože isto može da vam koristi.

P. S. Odeljak pretrage na sajtu APR-a gde možete da proverite da li turistička agencija ima važeću dozvolu izdatu od nadležnog ministarstva, na koju je sumu osigurana kod osiguravajuće kuće u slučaju štetnih događaja itd, a to smo saznali putem sajta infogo.biz.