„Uništimo lekovito bilje“

Ovo je naslov članka koji je objavio magazin Pečat u najnovijem broju 223 na stranici 39 od 29. juna ove godine. U najboljoj nameri prilažemo vam prekucan članak, jer smatramo da ovo (iako ne volimo da koristimo taj glagol) morate da pročitate i da se informišete. Ujedno, nadamo se da nam redakcija Pečat magazina neće zameriti što preuzimamo tekst. Važan je. Treba reći da je ovaj broj magazina Pečat izuzetan, što je i standardno za njih, tako da svaki članak vredi pročitati.

Ujedno, podsećamo vas da najnoviji broj Pečat magazina svojim kupcima poklanja knjigu SREBRENICA – falsifikovanje istorije koju takođe valja pročitati. Ova knjiga je zbornik kritičkih eseja povodom „Masakra u Srebrenici“ profesora Edvarda Hermana i grupe autora. Ovo je vrlo važno za našu istoriju i naše određenje. SREBRENICA – falsifikovanje istorije je dostupna za „skidanje“, s(a)vesnošću ljudi koji učestvuju u iznošenju istine, te je time olakšano svima koji iz bilo kojih razloga nisu (bili) u mogućnosti da kupe najnoviji broj Pečat magazina.

A sada, molim vas, pročitajte članak. Potrudili smo se da pojedine stavke označimo vezama ka relevantnim sajtovima, što je zgodno za dalja istraživanja.

„UNIŠTIMO LEKOVITO BILJE“

I dok se svetla na pozornici „Rio+20“ gase Evropska unija priprema zakon kojim će od 1. septembra biti zavedena rigorozna kontrola svih nutricionističkih preparata i biljnih tinktura korišćenih u alternativnim, neinvazivnim metodama lečenja. Zaveden pod brojem 1924-2006-CE, ovo će biti samo jedan u nizu nasilno donesenih zakona, sa ciljem zaštite farmakoindustrije, uspaničene zbog drastičnog pada poverenja u njihove artikle.

Na hiljade proizvoda spravljenih od biljaka, na bazi drevnih recepata narodnih lekara i vidara, koji predstavljaju svojevrsnu baštinu čovečanstva, biće uklonjeno sa rafova do septembra 2012. Pri tom se ne sankcioniše samo uzgoj i prodaja lekovitog bilja, već će biti zabranjeno svako informisanje javnosti o njihovom blagotvornom delovanju, a za prekršioce su predviđene i zatvorske kazne.

Kopriva [Urtica dioica]

Kopriva [Urtica dioica]

Aktivisti iz Ekološkog pokreta Francuske sačinili su peticiju protiv usvajanja ovog zakona, ilustrujući primerom kako će to izgledati: „Proizvođaču dijetetskih preparata na bazi šljiva biće zabranjeno obaveštavanje potrošača o blagotvornom delovanju šljive na probavu, ukoliko prethodno ne sprovede skupa klinička ispitivanja, kako bi – eventualno – posle nekoliko godina, pribavio dokaz za ovu tvrdnju.“ Za glavnog egzekutora proglašena je EFSA [European Food Safety Authority] – jedina ovlašćena agencija za izdavanje licenci i uskraćivanje istih bez obaveze da obrazloži odluku.

Poslanik u Evropskom parlamentu Mišel Rivazi [Michèle Rivasi] upozorava da će ovim zakonom „nekoliko briselskih činovnika dobiti oružje za masovno uništenje evropskog stanovništva, da u totalnom medijskom mraku i bez ikakve javne kontrole obavili posao za račun ‘Big Farme’… Više od 95 odsto dosijea za proizvode na bazi biljaka dobilo je negativan odgovor, a odbijaju čak i neke koji su priznati u državama EU. Novi pravilnik EU je ‘sveti gral’, koji omogućava profit za više desetina godina.“

Kanada je već 2004. započela „čišćenje rafova“ [+kritike], da bi posle nekoliko meseci iz prodavnica zdrave hrane nestalo 20.000 prirodnih proizvoda, a na tržištu su bili dostupni samo proizvodi distribuirani preko lanca finansijski moćnih proizvođača.

Poslednju nadu za stanovnike EU daje pravilo, uvedeno aprila 2012, koje omogućava da se gorući problemi stave na dnevni red Evropskog parlamenta, pod uslovom da se sakupi milion potpisa, iz najmanje sedam država EU. „Ne želimo Evropu koja se ruga našim potrebama“, poručuju Francuzi, svesni da su igrači iz „Kazina Rio“, već zaigrali na kartu „uništimo lekovito bilje“.

Advertisements