Do nauke bez muke – kupite fakultetsku diplomu

Danas smo pročitali kod njuzovaca prvo naslov pa članak – Retriver Soni postaje prodekan Medicinskog fakulteta u Nišu. Sam naslov nas nije iznenadio, jer zašto jedan pas koji sam sebi može da poliže muda ne bi mogao da bude pr(o)dekan fakulteta. Isto kao što bi i jedan majmun koji voli da sablažnjava ljude onanisanjem mogao da bude pr(o)dekan. To ne bi bilo novo, zar ne?!

Prava stvar je „inspiracija“ za tekst. Naime, pre tri dana Novi Magazin je objavio članak – Prodekan Petrović i retriver Soni imaju istu diplomu. Vrlo zanimljiv članak za čitanje koji nam prenosi da prodekan Medinskog fakulteta u Nišu profesor doktor Dragan Petrović ima diplomu koju mu je izdao tzv. Ešvud Univerzitet (Ashwood University) koji diplome izdaje na osnovu prepoznavanja životnog ili profesionalnog iskustva studenta. Primamljivo, zar ne?! A i ne mnogo skupo. Nema dosadnog učenja, nema nikakvog cimanja sa ispitima, za pet minuta se dostave podaci, plati se, a diploma sa propratnom papirologijom stiže za 15 dana na vašu kućnu adresu. Već od tričavih $299 za diplomu srednje škole, do specijalnog paketa za osnovne, master i doktorske studije sa popustom – što iznosi svega $1448.

Istu takvu diplomu ima i zlatni retriver Soni, iz Australije, koji je na osnovu svojih iskustava dobio diplomu.

„Kako to funkcioniše u praksi proverili su autori jedne australijske televizijske emisije kada su odlučili da za svog zlatnog retrivera Sonija nabave diplomu doktora medicinskih nauka sa Univerziteta Ešvud. U odeljku „životno iskustvo“ autori emisije su naveli da je Soni “ jeo iz bolničkog kontejnera poslednjih 5 godina, što je 35 psećih godina“, kao i da „ima veliko iskustvo u mirisanju anusa drugih pasa“. Platili su 450 dolara i posle dve nedelje stigla je diploma sa transkriptom navodno položenih ispita – Soni je iz imunologije, bakteriologije i zoologije dobio desetku, a iz govorne komunikacije i sposobnosti prezentacije – devetku.“

Svojevremeno, 2007., Politika je pisala o pokretanju krivične istrage protiv  Petrovića povodom sticanja panamske diplome. Epilog smo imali prilike da vidimo tri godine kasnije, kako je prenela TV Bastilja da je potvrđeno da je doktor = doktor i stavljena je tačka na tu priču. Zli jezici li ne, u to se ne upuštamo, ali verovatnije je da gde ima dima ima i vatre. Dragan Petrović je i danas vanredan profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu zadužen za nekoliko predmeta – uža naučna oblast maksilofacijalna hirurgija i prodekan za osnovne studije na stomatologiji.

Takođe, Novi Magazin se osvrnuo na izvesnog Đorđa Lazića i žalopojni prilog B92 o njemu. On je svoje navodno obrazovanje stekao kao stipendista Vlade Srbije preko Fonda za mlade talente 2006. A onda se vratio u majčicu Srbiju, u kolektivni smeštaj u Bujanovac, gde nema posla za njega. Gle čudna čuda, vratio se „sa nekoliko diploma na šta je vrlo ponosan“ i to Ruzvelt Univerziteta (Roosevelt University) – postoji stvaran univerzitet tog imena i lažnjak (poznat još s početka 80-tih prošlog veka), i lažnog Belford Univerziteta (Belford University).

Imate puno mogućnosti da steknete diplomu preko noći, a radi lakšeg snalaženja konsultujte sajt Diploma Mill Scam. Ima i sajt gde mogu da se naruče lažne diplome sa preko 2000 univerziteta u Americi. Evo primera kako izgledaju te diplome. Koji biznis, a?!

Koliko li ima Sonija, Petrovića, Lazića… lokalno, a tek globalno?!

Advertisements