Dinkić kupio 300.000 Fijatovih vozila na kredit

IZVOR: B92, TANJUG

Beograd – Novi-stari ministar finansija Mlađan Dinkić je, 4 godine po dolasku Fijata u Kragujevac, kada je obećao da će Srbija izvoziti 300.000 automobila godišnje, konačno i potpisao kupoprodajni ugovor i postao vlasnik 300.000 Fijatovih automobila.

Dinkić rekao, Dinkić uradio. Kao i uvek. KBSZ. / (Foto: B92, Arhiva)

Dinkić je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da je 300.000 vozila kupio na bankarski kredit sa rokom otplate od pet godina.

„Pre nekoliko godina, mnogi u Srbiji nisu verovali da će projekat koji sam pokrenuo sa Fijatom zaista uspeti i da će se u proizvodnim halama u Kragujevcu jednog dana proizvoditi automobili vrhunske svetske klase“, dodao je ministar.

On je podsetio da je tada javno obećao da će biti prvi kupac svih proizvedenih automobila, jer je od samog starta duboko verovao u uspeh ove velike industrijske investicije koja je od ogromnog značaja za ukupni privredni razvoj Srbije.

Dinkić je izjavio da će 300.000 Fijatovih vozila podeliti socijalno najugroženijim građanima Srbije kao kompenzaciju za jednu od mnogih izrečenih laži — da će svaki stanovnik dobiti akcije u vrednosti od 1.000 evra, napomenuvši da će u skladu sa zakonom, ovu imovinsku promenu prijaviti i nadležnoj agenciji radi odbitka poreza.

Najjeftinija verzija automobila u Srbiji košta neverovatnih 13.490 evra sa PDV-om, a najskuplja još neverovatnijih 18.690 evra.

Podsetimo da je svojevremeno, pre gotovo 10 godina tadašnji ministar finansija kupio automobile proizvedene u Kragujevcu. Reč je o Božidaru Đeliću koji je 2002. godine kupio jugo kabriolet, a taj auto i danas ponekad vozi kada radi oživljavanja uspomena na prošle ministarske dane ode da prespava kod tetke na kauču.

Pročitano na B52.