#6 Crtice

Sticajem (običnih) okolnosti danas sam se obrela u Sava Centru (SC) i pomislih, hajde iz čiste radoznalosti da pogledam kako se kreću cene ulaznica za različite predstojeće koncerte. Zapazila sam da se klasična muzika, tj. opersko izvođenje cenovno najniže kotira. Inače, za pop pevače i pevačice koji će nastupati uskoro u SC-u cene su u 4 kategorije, s tim da je najniža 1.600, a najviša 2.500 dinara. Solidne cene sasvim. I onda vidim ponovo ono što sam prethodno čula u medijima a to je Novogodišnji celovečernji koncerti klasične i ne samo klasične muzike u Sava Centru. Ulaz je gratis. Besplatne ulaznice se mogu podići na blagajni SC-a. Program je dobar, odnosno naći će se za svačiji ukus nešto zanimljivo. Tako uzeh ulaznice. Mesta koja sam dobila su prilično nikakva, parter je odavno podeljen, ali poklonjenom konju ne vredi gledati u zube. Eto predloga za one koji vole nešto „drugo“ za Novu godinu i što ne liči na uobičajene dočeke Nove godine. Mislim da je predlog dobar i za one koji ne vole dočeke Nove godine i svu tu ni zbog čega potrebnu prazničnu euforiju.

***

Nušićeva Gospođa ministarka koja se danas delila uz Blic je odštampana u najbednijoj mogućoj varijanti. Kao npr. ljubavni vikend roman. Nažalost, i kao takva je štampana u Italiji, a ne u Srbiji. Tiraž je 175.000 primeraka. Ali, ipak, gledajmo sadržaj, a ne ambalažu. I to je poklonjen konj. Od inostrane firme.

***

Pročitala sam i o daljem osipanju broja zaposlenih. Milojko Arsić reče: Privredni rast će biti koncentrisan na automobilskoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji naftnih derivata i biće postignut bez nekog dodatnog zapošljavanja„. Na to se nadovezao vispren komentator:

Privredni rast će biti fokusiran na dve firme – Fiat i Gasprom i tajkunski otkupljenu poljoprivredu. Za sve ostale stanovnike Srbije posao je uslovljen partijskim knjižicama.
(mile, 20. decembar 2012 21:25)

# Link komentara

***

Juče sam slušala Jorgovanku Tabaković u OkuJoš uvek ne mogu da se otmem utisku da novinarka koja je vodila emisiju (a već dugo je u tome), nažalost, verovatno nikada neće biti dovoljno ekonomski potkovana da „reže“ sa pravim pitanjima, jer prava pitanja bi uspela da svedu političko (te time i demagoško) izlaganje dotične na minimum. Možda i ne treba da „reže“, jer RTS je uvek bio i ostaće režimska televizija. Za pola sata, koliko traje emisija, Jorgovanka Tabaković ništa nije rekla, osim što je hvalila sebe, pre svega svoje poštenje (kao i svaki pošten lopov) i predstavljala se maltene kao nekada srpska majka Dafina Milanović. Znamo šta je usledilo posle. Ono što sam zapazila je da je promenila frizuru, pa sad izgleda kao isfenirani koker španijel, a i razume se, novi okvir naočara je tu. Toliko o monetarnoj politici.

***

Danas, u privatnoj apoteci, u razgovoru, nekako smo došli do istih zaključaka, da će država verovatno primorati sve njih da lekovi na recept mogu i tamo da se podižu. Ništa tu neće biti dobrovoljno. Čak i da ne bude tako, nameću se pojedina pitanja: „Ako vlasnik apoteke X daje antibiotike na recept, a vlasnik apoteke Y te iste antibiotike prodaje, kod koga će da idu pacijenti?“ Pitanje broj 2 je: „Šta će da se desi kada vlasnik apoteke X ne bude mogao od države da naplati svoja potraživanja (kad i po kom kursu dinara prema evru?!)? Pitanje broj 3: Da li bilo šta bilo kome nagoveštava da će samo privatne apoteke koje su zapravo lanci apoteka (monopoli) moći sa tom „poslovnom politikom“ da opstanu na tržištu, jer će država zapravo da favorizuje isplate pojedinima, a pojedinima da odlaže do njihovog bankrota. Istovremeno počinju da se ispredaju priče o propasti Galenike. Potrebna otpuštanja (ali uz isplatu otpremnina koje treba da finansiramo mi kao poreski obveznici). Da li je to šminkanje mrtve babe pred prodaju? Ako ikad Milan Panić umre, moguće je da će je prodati nekom drugom. Galenika (kao konzorcijum preduzeća) je u prethodnoj godini zabeležila gubitak od preko 130 miliona evra (i to je značajno negativno odstupanje u pogledu visine iznosa gubitka u odnosu na 2010.). Šta je vrednost jednog preduzeća glede bilansa? Mnogi bi rekli imovina njena, a zaboravili bi obaveze. Dakle, preduzeće vredi: imovina minus obaveze. Kada je to negativan rezultat, onda može da se proda i za 1 evro, ako je neko dovoljno lud da ulaže pre svega u pokrivanje gubitaka. Galenika je, kao i mnoga druga preduzeća, namerno uništena. Partijska (SPS-ovska) krava muzara. Izmuzena. Sada može na klanje. Za to niko neće odgovarati. Kao i ni za šta do sada. A mnogi su tu lepo zaradili.

Advertisements