Sveti Sava na Forbsovoj listi

Kristofer Forbs ovih dana boravi u Beogradu u uzvratnoj poseti predsedniku vlade Ivicu Dačiću, što mu je inače druga poseta Beogradu, a prvi put je bio 1967. godine. 24. marta sastao se sa Irinejom Gavrilovićem. Tom prilikom dogovoreno je da sveti Sava uđe na Forbsovu listu, a istovremeno g-din Forbs, koji se oduševio nedovršenim hramom sv. Save na Vračaru, rešio je da finansira konačni kraj izgradnje enterijera hrama, tako da građani više neće morati da plaćaju doplatne poštanske markice za isti.

Saint Sava and Forbes Capitalist Toolbag

Koliko dugo ste radili za porodičnu kompaniju?
Skoro od trenutka kada sam izašao sa Prinstona (Princeton). Ovde sam bio čitav svoj radni vek, jer sam inače nezapošljiv.
Privukli ste puno medijske pažnje povodom kupovine boce vina na aukciji pre nekoliko godina.
Da, još uvek držim Ginisov svetski rekord za najviše datog novca (105 hiljada britanskih funti) na aukciji za flašu vina. 1985. kupio sam na Kristijevoj aukciji jednu do sada najsporniju flašu iz 1787. Chateau Lafite koja je navodno bila u vlasništvu Tomasa Džefersona (Thomas Jefferson). Stavio ju je na prodaju do sada najsramotniji kolekcionar/prodavac Hardi Rodenstok (Hardy Rodenstock), koji je tvrdio da je boca „otkrivena“ u starom podrumu. Pobedio sam Martina Šenkena (Martin Shanken) iz Vajn Spektejtora (Wine Spectator) u toj kupovini, i to je učinak koji prevazilazi očekivano. To je možda bila moja najupečatljivija i najvidljivija kupovina. Bio sam u nekoliko živih programa da raspravljam na tu temu. Ovih dana, postupam kao prema predsedničkoj rukotvorini, radije nego da je krijem u svom vinskom podrumu. Verujem da kolekcionar vina Bil Koč (Bill Koch) i dalje goni Rodenstoka u parnici koja tvrdi da Džefersonove boce nisu prave. Ali s obzirom da sam bio posmatrač ne dopuštam više sebi da mi to bude važno. Moguće je da se priča pojavi kao film u kome će, nadam se, Džoni Dep (Johnny Depp) igrati mladog Kristofera Forbsa.

[odlomci prevedeni prema The Great Loves of Christopher Forbes (Velike ljubavi Kristofera Forbsa)]