Podrška radniku/radnicima u Fijatu koji je/su izgrebao/li fijate 500L

Pod pretpostavkom da je istina da je/su neko/neki od radnika izgrebao/li fiatiće 500-liće u trećoj smeni u izvoznom gigantu u Kragujevcu, kao što se danas može čuti i pročitati, moram da iskažem svoje najdublje divljenje prema tom činu iako vidim po portalima komentare koji takav postupak osuđuju, a ima i onih koji bi bezmalo tog nekog ili te neke radnike linčovali. Hvala Bogu da ima i onih koji su izašli iz šume pa razlikuju šumu od drveta, i dobro je da nas još ima koji mislimo svojom glavom. Da imamo šerijatski zakon pretpostavljam da bi mnogi iz našeg zabludelog naroda uživali da gledaju odsecanje ruke počiniocu ili počiniocima. Mislim, to bi bila primerena kazna, zar ne?! Kada bi svi ti licemeri da ih niko ne vidi i ne otkrije imali prilike da zbog nagomilanog nezadovljstva urade nešto slično, tvrdim da bi to uradili. Ali, ovako, imamo hrabre pametnjakoviće koji će uvek da pruže podršku trulom sistemu, najgorim mogućim osudama upućenim pojedincu.

Čekajte, a šta se zapravo događa tamo u Kragujevcu, to niko ne zna ko tamo ne radi ili nije radio. Kako je svim tim ljudima koji rade u toj fabrici? Gde su snimci (koji nisu fotomontaža) tih silnih izgrebanih i iškrabanih automobila?! Odma’ se na televiziji nacrtao neki seronja, predsednik sindikata koji trtomudi onako fino nit’ da smrdi, nit’ da miriši. Pa, pobogu, zar neko još veruje u sindikate?! Pogotovo u te nazovi rukovodilačke strukture koje su (pardoniram) na prst u bulju sa raznim faktorima u Fijatu i političarima. Kada sindikalno rukovođenje bude bilo dobrovoljno i nematerijalno, a ne RADNO MESTO ZA KOJE SE DOBIJAJU PLATE, onda možemo da pričamo na tu temu.

Zašto Fijat, zbog neposlušnih srpskih radnika, ne dovede svoje radnike iz Italije i neka ih plaća koliko plaćaju srpske radnike. Pa da vidimo onda. Ili, još bolje, sve srpske političare u Fijat da dirinče, pa da vidimo onda. I sve ostale, dične budale koji bi pušili svakom dok im ne pukne kičma. Sve – na montažnu traku. A Dinkić Mlađana, grobara srpske ekonomije, prvog bih tamo stavila za 300 evra mesečno. Da mu merim vreme štopericom i prosipam mu po kofu ‘ladne vode za vrat za svaki prekoračeni sekund. Da vidim koliko će da izdrži. Da li bi vremenski izdržao da odradi i onih 10.000 evra koje je poklonio stranim lopovima za svako radno mesto?! Beše ono da nikada nismo videli necenzurisani Ugovor koji je vlada Srbije sklopila sa Fijatom?!?!?!

Ako je tako bilo kao što smo pročitali, da li treća smena kojoj stoji iznad glave Demoklesov mač može da bude složna i da niko nikoga ne odruka i da ta cela treća smena istrpi posledice zbog toga. Samo tako i nikako drugačije. Budite složni ljudi, ne odajte jedni druge. Setite se priče o sedam prutova.

Bilo jednom sedmoro braće. Živeli su složno. Nikada se nisu rastajali. Zajedno su išli u lov. Zajedno su mogli uloviti i živog medveda, vuka, tigra. Jednom su i lava ulovili.
Prošlo je mnogo godina. Braća su odrasla. Oženili su se. Svaki je sebi sagradio kuću. Sve manje su se družili. Zatim su se počeli i svađati.
Bojeći se da mu se sinovi grdno ne zavade, otac ih pozove i reče im:
„Deco moja, dođite sutra meni! Svaki neka donese po jedan prut!“
Sutradan sinovi dođu ocu i donesu sedam prutova. Otac sveže prutove u jedan snop i reče sinovima:
„Deco moja, hoću videti jeste li snažni. Koji će od vas slomiti ove prutove?“
Sinovi su poslušali oca. Ali ni jedan od njih nije mogao prelomiti snop. Onda starac razveže snop i reče sinovima:
„Probajte sada!“
Sinovi uzmu svaki po jedan prut i prelome ga lako.
Tada im otac reče:
„Deco moja! Vi ste kao ovih sedam prutova. Bićete snažni samo ako budete složni!“
Od tada su braća ponovo živela u slozi.

A možda se stvari i neće odvijati na taj način. Videćemo. Možda se sve to i nije desilo tako. A i čisto nešto sumnjam da ne postoje kamere u Fijatu koje sve budno motre.

Advertisements