Dr Translav

Pera Mitić, legendarni beogradski davitelj, kako je malo poznato široj javnosti ostavio je za sobom potomka, iako je prema legendi bio doživotni devac. Prezrevši svoju ostarelu majku kojoj je bio i sin i otac i brat, čija je mantra do poslednjeg izdaha bila Kyrie, eleison, znao je da život ide dalje samim njegovim zametkom. Tako je jednog dana svet(lost) ugledao Pera mlađi, sa ugrađenim zavetom da nastavi stopama svoga posrnulog oca, obožavoca šampita i karanfila i po koje lokve krvi.

Pera mlađi (od)rastao je u neslovesnom okruženju sumanutih balkanskih zbivanja i dogodovština, večito zakinut, skrajnut i sputan. Otac mu je u tami doma znao pričati o jednoj od svojih nikad otkrivenih žrtava, muškarcu koji je nosio periku i pretvarao se da je žena. Gromoglasno su se cerekali ponavljajući: „Ja sam žensko, ja sam žensko…“ I stvarno,  tako je i počeo da se oseća. Malo, pomalo, igrao se ženskih igara, krpica, đinđuva, kinđurenja. Žene su prelepe, naročito sa dugom kosom i našminkane, sređene, za prave muškarce.

***

Kada je policija bila obaveštena da se odigrao nemio događaj ubistva muškarca, mediji su to odmah preneli i namah više nije bilo važno ubistvo, jedino po čemu se ubistvo pamtilo je što je bio ubijen muškarac koji je nosio periku, zapravo različite perike. Bar je tako rekla mlada komšinica, a i ostale komšije koje do ubistva to što su videle nisu videle.

– Sretala sam ga često tu oko zgrade, ali sada da ga vidim bez uobičajene garderobe, ne bih ga sigurno prepoznala. Stalno je menjao perike, ali nikada nije bilo nikakvih problema u zgradi zbog njega – objašnjava jedna dugogodišnja stanarka.

Policija i policijski psi su zasukli rukave i njuške i vredno kopali po kontejnerima, jer tamo valjda nesavesni ubica obično odloži oružje, i ne zna se da li su osim što su omeli posao skupljačima sekundarnih sirovina, nešto važno i pronašli.

***

Ubijeni čovek je živeo u iznajmljenom stanu i baš tog dana, uoči ubistva, vlasnik stana je došao da vidi šta se dešava, jer je zbog neplaćenih telefonskih računa, telefon isečen. Prišunjao se do vrata stana, čuo buku i prepirku i pobegao sa lica mesta. Tada je bilo najvažnije ne zvati policiju, nego se pobrinuti da se ponovo uspostavi telefonska linija, čemu se dotični i posvetio. Jer, u današnje vreme, ko je još lud da plaća tuđe račune i da se meša u tuđa posla?! Bilo je važno ponovo uspostaviti telefonsku liniju, a mi nikada nećemo saznati da li svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju! Jedno je sigurno, smrt uvek vreba i treba biti spreman, bez perike ili sa perikom ako za života hoćete da čujete fanfare fariseja.


__________

Inspiracija: “Beograd: Ubijen muškarac u ženskoj odeći

Advertisements