#28 Crtice

Došao je red da prvi put pomenem da je Pera (ili koji/a već) ukucao/la u pretraživač nešto što će je dovesti na ove stranice… e to nešto je bilo ovako doslovce, obrati pažnju: „arbeit macht frei ima duhovno znacenje“. Smrzla sam se. I onda pomislim, aha, da, to je to: to mora biti naš povratak duhovnosti, ako smo ikad bili na ti sa duhovnošću, kroz arbeit macht frei. Ovo nije film. Ovde smo se nasukali. Bez sigurnosnih pojaseva. Vama ovde nije mesto. Treba da odete.

Da li biti prosjak ili akademik pitanje je sad? Da li živeti u prinudi ili sa građanskim pravima?

Možda da pročitaš – Ivan Illich: Rad u senci uz npr. Baha.

***

Rekla mi je da su je na kraju naočare sa nekakvim baš posebnim staklima kakve su joj stručnjaci savetovali da uzme koštale bezmalo 200 evra i to od početnih grupnokupovinskih bar pet do šest puta manje. U neverici odmahujem glavom, skidam joj naočare sa lica, prevrćem ih po rukama, zagledam detaljno sa svih strana i iz svih uglova, prstima prelazim preko uglačanih oborenih ivica ne bi li mi pod jagodicama prstiju zapela kakva neravnina, tražim moguće dijamante u uglovima okvira, tragove nepostojeće ručne izrade zanatskog karaktera. Ni po čemu ne uočavam zašto toliko koštaju. Kaže da ju je bilo sramota da im se zahvali na ljubaznosti i odbije dobru cenu za vrhunski kvalitet izrade optičkog pomagala prema svetskim standardima od uvoznih materijala najnovije tehnologije. Kako, kako, ne umem ovo poslednje ni da ponovim?!

***

Oduvek sam maštala kako pravim aviončiće od desetodinarki, čitavu eskadrilu, a onda sedim na vidikovcu, na kalemegdanskom zidiću koji gleda na ušće Save u Dunav, i odande puštam aviončiće sa zatupastim kljunovima. Lete, lete, lete pare. A kraj nekadašnjeg turskog hamama a sadašnjeg planetarijuma, na livadi, retki srećnici pružaju ruke ka nebu i prihvataju novčane aviončiće, novce koji im padaju sa neba ili pak drveća koje otresa svoje plodove iz novčanih krošnji. 2281 avion. Za sve pare.

***

„Skulptura prikazuje stiliziran lik čovjeka koji gura potrošačka kolica, a ispod nje je pločica s ugraviranom posvetom na nekoliko jezika: Neznanom kupcu – napokon slobodnom od terora izbora!
U pismu upućenom javnosti, svojevrsnom obrazloženju inicijative, navodi se da kad već postoje spomenici i biste raznim neznanim junacima, vojnicima, dezerterima, političkim zatvorenicima, pomorcima, što ne bi postojala i jedna nepoznatom kupcu, potrošaču? Spomenik anonimnom puniocu proračuna, neumornom pregaocu konzumerizma!“ (Odlomak iz „Spomenika nepoznatom kupcu“ od autora Roberta A. Vrbnjaka)
Advertisements