#31 Crtice

Ušla sam u spavaću sobu. Na krevetu je dremuckao moj obnažen suprug, od glave do pete umazan nečim oker boje. Pomislila sam da je moguće da je pomerio pameću, jer ta boja me podseća na nešto, ali ipak to nije bilo to, jer se nije osećao nikakav neprijatan vonj; samo dašak kiselosti u neprovetrenoj prostoriji. Sa zebnjom sam mu se približila. Kažiprstom sam prešla preko njegovog oblog stomaka, prinela prst nozdrvama i osetila miris senfa. Dakle, moj muž je jedna obična dlakava viršla. Otkud je došao na takvu pomisao? Meškoljio se, otvarao kapke lagano, privukao me k sebi i prošaputao: „Moja krsta su sad sasvim dobro.“

Inspiracija: Senfom protiv bolova

***

Ne razumem zašto je odjednom navaljivao da odemo na pijacu i kupimo maline. Nikada nije voleo maline, već divlje kupine. Čak je umeo naširoko da govori o tome kako su kultivisane voćke potpuno beskorisne, čak štetne za ljudski organizam, zbog svih otrova koje su ugrađene u njih usled prekomernog prskanja hemikalijama. Predložio mi je da odemo kolima do Arilja, da kupimo maline na veliko. Upitala sam ga, da li to znači da ćemo da pravimo slatko, pekmez, sok od malina. „Ne, draga moja, to znači da ćemo, jer nemam ništa protiv da mi se ti pridružiš, da jedemo samo maline u narednih mesec dana.“ Gledala sam ga u neverici. Da jedemo samo maline? Da li se radi o nekoj pomodnoj dijeti, pitala sam se. I otkad on drži bilo kakve dijete?

Inspiracija: Maline su dobre za plodnost muškarca

***

„Odlučio sam, nastavljam da pušim cigarete“, u dahu je izgovorio. Nadala sam se da će ovog puta biti dosledan i da će istrajati u svom nepušačkom stažu. Prošlo je šest meseci od kako je ostavio duvan. Istina, prvih mesec dana je bio nepodnošljiv. Sve mu je smetalo. Imao je poteškoća sa spavanjem i čestim promenama raspoloženja. Bio je čas ushićen, čas potišten. Često je, veoma nervozan, izlazio noću da se šeta i jedva je uspeo da odoli izazovu da ne kupi cigarete na obližnjoj trafici. Skoro ništa se nije promenilo nabolje ni u naredna dva meseca. Kada mi je njegovo ponašanje postalo neizdrživo, kupila sam mu elektronsku cigaretu. Nije bio naročito oduševljen, ali s vremenom ju je prihvatio kao spasonosno rešenje. I sad se pitam, otkud odjednom ovakakav zaokret?

Inspiracija: Elektronske cigarete su kancerogene?