#39 Crtice

Sedeli su za kafanskim stolom preko puta mene. Pričali su ko zna sve o čemu. Tu i tamo sam čula da se prepiru oko tema vezanih za politiku, i to svakodnevnu. Ovu predizbornu. To me je svakako odbilo. Često su im zvonili mobilni telefoni. Oni su onda važno govorili u te svoje telefone. Kao da pričaju u mikrofone. Kao da stoje na govornici. Nastupali su pred publikom. Grlato.

* * *

Kad su muškarci dečaci, oni obično gađaju devojčice papirićima. Umaču im kikice u mastilo. Već tada počinju da love za njih. Donose im uglavnom mrtve životinje. Ako donose živi plen, onda vole da im za vrat bace isti. Da im pokažu guštera. Ili žabu. Ili velike gliste koje se pojavljuju posle kiše. Da bi ih uplašili. I tako pokazuju da im se neka devojčica sviđa. Devojčice onda vrište. I dečake to zabavlja. Skrenuli su pažnju na sebe.

* * *

Kad muškarci porastu, pa postanu veliki dečaci, njihovo ponašanje se neznatno menja. Oni i dalje žarko žele da skrenu pažnju na sebe. I to rade na svakakve načine. Eto, u kafani recimo, dešava se da najednom počnu da viču. Zapravo da urlaju. Žele da nadglasaju sve ostale pripadnike čopora kojima su u tom trenutku okruženi. Zanimljivo je to. I muškarci se ne zadržavaju dugo u kafani sami. Oni pojedu nešto i odlaze. U krdu, međutim, osećaju se veoma moćno. I tada satima mogu da sede u kafani.

* * *

Sama žena u kafani privlači pažnju. Zaista nije važna namera zbog koje je ona došla. To što se našla tu da popije čašu domaćeg vina. Ili to što je došla da pojede lepu rečnu ribicu. Sama sedi za stolom. I to je dovoljno. Uglavnom žene ne sede po kafanama same. I to nije uobičajena pojava. Pogotovo ne po manjima sredinama. I tada je žena isto nekako na bini. A muškarci koji sede za susednim stolovima su publika. I to može da bude veoma zabavno.

* * *

Posmatrala sam neprimetno sve te muškarce oko sebe. Onda je samog sebe iz gomile iznedrio taj najglasniji. Užasno je vikao. Govorio je reči koje su prostačke. Trudio se, baš se trudio da privuče pažnju na sebe. Promenio je položaj sedenja. Okrenuo se telom prema meni. Sa raširenim nogama. Mislim da nije bio svestan svog govora tela. Zavalio se zadnjim delom tela ka zidu. Onda je počeo da nabacuje neke kao fazone prisutnim muškarcima razbacanim za okolnim stolovima. Očajnički je želeo da pokaže koliko je duhovit. Bio je mnogo nervozan. Svo to njegovo busanje u prsa ostavilo je snažan utisak na mene. To je izgledalo prilično majmunski. Baš majmunski. Pravo majmunisanje.

Advertisements

4 thoughts on “#39 Crtice

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s