Nikola Tesla o ženama

Borba žene za ravnopravnost završiće se novim poretkom u odnosu na pol, u kome će žene biti nadmoćnije. Savremena žena, koja već sad u čisto površnim pojavama predstavlja napredak svog pola, samo je spoljašnji znak nečeg dubljeg i moćnijeg što sazreva u nedrima ljudskog roda.

Žena neće istaći svoje pravo na jednakost, a docnije i svoju nadmoćnost, time što će podržavati čoveka u plitkom fizičkom smislu, već time što će probuditi svoj um.

Ali ženski um je već pokazao sposobnost za sve ljudske duhovne tekovine i postignuća, i kako nova pokoljenja budu dolazila, tako će se i ta sposobnost razvijati; prosečna žena biće isto tako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a potom i bolje, jer uspavane moći njenog duha biće podstaknute na rad, koji će biti utoliko veći ukoliko su one vekovima mirovale. Žena se neće obazirati na ono što je bilo, i zaprepastiće civilizaciju svojim napretkom.

Međutim, sticanje novih polja poduhvata za ženu, njihova postepena uzurpiranja vodećih mesta zamagliće i na kraju izbrisati žensku senzibilnost, ugušiće materinski instint, tako da će brak i materinstvo prestati da postoje, a ljudska će se civilizacija približiti savršenoj civilizaciji pčela.

(1925. godina)

[IVAN NASTOVIĆ: ARHETIPSKI SVET NIKOLE TESLE, IZDAVAČ: PROMETEJ NOVI SAD, 2010, STR. 97]

 

3 thoughts on “Nikola Tesla o ženama

  1. Povratni ping: babeidede

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s