#49 Crtice

Otvorim juče u neka doba glavnu internetsku stranicu Politike, kad tamo fotografija tzv. nove vlade. Ne znam, ili ja nisam živela ovde prethodnih godina ili treba da promenim dioptriju. Šta je tu novo, ako izuzmemo par novih faca i par oživljenih mrtvaca? To je to što se tiče brzopoteznog skeniranja njuški. Sledeći utisak mi je bio, posmatrajući ih kako stoje svi na parove razbroj s’, ko da su izgutali motke, ko da su voštane figure, da nije u pitanju Bal vampira?! Da, tako se nekad žargonski zvao roditeljski sastanak. Ne znam kakav je sada sleng. Kako god, o nekoj vrsti vampirizma jeste reč, jer vampirizmom se smatra radnja u kojoj vampir stalno isisava žrtvu u svakom smislu a da ona nije svesna toga. Ukoliko želite, možete da pročitate ponešto i o psihičkom vampirizmu.

* * *

Ako se sećate onog krema (mlečnog namaza) koji se nekada kupovao u Mađarskoj, jer je originalno mađarski, mogu da vam dam preporuku za isti. Ime ne mogu da vam otkrivam, jer nema besplatnog reklamiranja, ali setićete se na koji mislim. Ima ga u natur varijanti, pa sa paprikom, pa sa belim lukom itd. U stvari, preporuku da ga jedete vam daje moja mačka koja je glavni tester proizvoda na našem tržištu i koja je slatko izlizala sve moje prste umočene u krem. Što se tiče pilećih džigerica jede samo od domaćih pilića, pa imajte u vidu koliko su korisne, pogotovo za manju decu, one od tovljenih.

* * *

Pre nekoliko dana, onda, one noći kada se desio biblijski potop u Skopju, verovatno uzrokovan najpre nedostatkom kišne kanalizacije i kanalizacije, a manje kemtrejlovima, harp tehnologijom i preciznim usmeravanjem velikog crnog oblaka, čitala sam o tome. Uradila sam nešto što inače izbegavam da radim a to je upućivanje kritike na račun komentara jedne čitateljke. Iako znam da je besmisleno osvetljavati put slepcu, ipak nisam odolela da ne odreagujem na zlo i mržnju koja je isijavala iz tih reči. Nažalost, ona nije jedina koja nastupa tako. Čovek je čovek onoliko koliko je spreman da odoli izazovu da ne napada, ne vređa i ne ugrožava slabijeg od sebe ili onog ko je u nevolji. Uostalom, to što neko ima mišljenje o nečemu je važno samo njemu. Ostalima? To je upitno. Zloupotreba nečije nesreće za iznošenje zluradih i huškačkih komentara na račun čitavog jednog naroda govori o onome ko to piše, ali i ugrožava drugog. Stoga, to nije prihvatljivo. Vrlo često imam utisak da se namerno ne filtriraju komentari, već se pravi bojno polje, pa ko koga dohvati. To je upravo suprotno stvarnoj slobodi govora. Iz mahnitosti kolektivnog ludila i slabe kulture konstruktivne razmene mišljenja, teško da može da se sagleda išta dobro i korisno.

2 thoughts on “#49 Crtice

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s