Dobročinitelj

„Mila moja, ma chérie“, groktao je omanji podebeo muškarac ispružen na šarenoj štofanoj sofi, „živ čovek se na svašta navikne. Sećaš li se,“, podbočio je svoju zdepastu pegama istačkanu šaku pod pihtijasti podvaljak, „kako sam ti se samo krasno udvarao u haustoru negdašnjeg kraljevskog zdanja na uglačanim crno-belim pločicama?“

„Kako ne, dragi moj, oduzeta nevinost nije bila zabadava“, nabirala je šuštave suknje mlada dama i u kolutovima kroz dugačku ćilibarsku muštiklu dimila omalenu sobu na čijim zidovima su se žuteli portreti upokojenih prethodnica.

„Luksuz, mila moja, luksuz sav sam ti priuštio! I da pojedeš i da popiješ. Nezahvalnice jedna! Za tri groša skočila si na Miloša!“, brujao je profesionalni korisnik alkoholnih destilata.

„Pokrovitelju moj, znaš da je Miloš bio samo prolazna stvar, baš stvar. Istina, dobro razvijen, širokih pleća i stasit, čak i plemenit, ali nadasve glup i neduhovit, nikako prineti tebi blagorodnom“, prinela mu je na srebrnom poslužavničiću rakijicu u bokalu za vodu.

„Nazdravimo, srećo moja, za stara dobra vremena!“, sasuo je naiskap ljutu tekućinu, odlučno otresao volujsku glavu i privio damine usne na svoje obamrlo međunožje.

„Mercie, mercie, zar ima većeg izazova za mene?!“, stenjala je damica na kolenima.

37 thoughts on “Dobročinitelj

      • …Док сам студирао (УБеограду, важан податак(, колеге су ме систематски ословљавале са Станислав. Ваљда им је то звучало више Европски (реч је о самом крају осамдесетих и првим годинама деведесетих прошлог века). Ти чиниш корак даље и смешташ ме у конкретну земљу, Швајцарску, што и није тако лоше, али ме исувише удаљује од шљиве под коју је Станимир (о)стао.
        ПС. Шалим се наравно, надимак је јако симпатичан.
        Поздрав!

        Sviđa se 1 person

      • Lep nadimak su ti kolege odabrale. A lepo ti je i ime. Sladak mi je ovaj deo tvog komentara oko „selidbe“ u zemlju „zaštićenog kapitala“ i šljive naše nasušne. Vrlo nadahnuta paralela. Važno mi je da znam da ti nadimak nije zasmetao. Pozdrav!

        Sviđa se 1 person

  1. Изненађујеш ме ширином својих тема. При првим сусретима мишљах да сте ви (бабеидеде), да вас је више (не и вишак), а оно само Ви, Ретка Зверко.
    И тако затечена (лако ли ме је затећи?), један део постова оставих за поновно ишчитавање (О, где да је метнем :)!? У омиљене свакако.)

    Sviđa se 1 person

  2. Nadam se da te prijatno iznenađujem. 🙂 Ja, ti, on, ona, ono, mi, vi, oni. 🙂 Ko avioni. 😀 Ako ima nešto i da je preteklo za čitanje, uvek si dobrodošla i radujem se tvojim posetama. Hvala ti najsrdačnije za ljubazne i lepe reči. 🙂

    Sviđa mi se

      • Sigurno znaš za Borilački klub, pa zatim (pošto ne znam šta ima prevedeno kod nas pišem nazive na engleskom) Invisible Monsters, Choke, Survivor, Diary, Damned, Snuff . Možda sam neku ispustio ali lako možeš da izguglaš ostatak. Teme su mu jezive i nadrealne, što verujem da možeš da podneseš, ali moje je da upozorim 😉
        Zanimljiva priča je vezana za izdavanje Invisible Monsters. To je prvi roman koji je hteo da objavi ali niko nije hteo da ga prihvati uz odgovor da je previše bolesno. Kada je Fight Club postao hit, onda su prihvatili IM. A verujem da znaš koliko je FC bolestan

        Sviđa se 1 person

      • Da, da, Fight Club mi je poznat. Mislim, gledala sam film davnih godina. Hvala ti na ovako opširnim podacima. Međutim, čini mi se da ipak ne želim da se udubljujem u te hardcore gadosti. Dosta mi je bio i Fight Club. Realno. 🙂

        Sviđa se 1 person

  3. Povratni ping: Džentlmen | babeidede

  4. Kod nas se kaže – „plećat, može dobro „khm“!“ (a ja se odmah sjetim Platona)

    Btw, odličan tekst. To, valjda, ne treba posebno ni navoditi. 😉

    P.S.: Na svu sreću, ova mlada dama, iz tvoje priče, neće proći kao ona koja je umjesto mesa bila primorana da jede grah, jer je pala s konja na magarca. 😀

    Sviđa se 1 person

    • Ništa ja tu rimu nEsam razumela. Ni zagrc. A je l’ može plećat dobro potezat!? 😉 Đe me nađe s Plutonom, ovaj Platonom?!

      A, kolega, zahvaljivam se mnogo. Navodio, nenavodio, pohvala prija. 🙂

      P. S. Ta mala što se kljukala grahom, može biti da je pre toga kao kakva princeza sedela na njemu.

      P. P. S. A za Elvisa, prigodna numera, kao i uvek, i dobro podsećanje na prohujalo s vihorom.

      Sviđa se 1 person

Postavi komentar