Živahnost

Nesnosno je kad se čovek po vrućini, po kojoj bi trebalo da se šire krvni sudovi i da u njemu kovitlaju snažne morske struje, zapravo oseća potpuno obamrlo i otupelo.

Udovi su poput ruku i nogu najdraže lutke kojom su se deca igrala godinama a onda je onako rastavljenu negde ćušnula i zaboravila. Baš kao da nikada nije ni postojala.

U glavi je nešto što ne liči ni na kašu a ni na čorbu. Bljutava i bezukusna masna tečnost sa primesama neurona olabavljenih završetaka. Mozak je baš kao ispohovan. U prezlama. Ko je upućen u vrhunske delicije obarenog pa u prezlama pohovanog mozga zna dobro o čemu je reč. Preliven je tartar sosom. Skoro da bih ga smazala. Nije to podesno po ovoj vrelini kad se ni dobro prohlađenoj dinji ne ulazi u čovečija usta.

Namesto da oči vreve kao žeravice one su poprimile sivkastu skramu, baš kao riba koja nije odležala na ledu ni trena, već se zajedno sa svojom prekuvanom iznutricom presunčala.

Koža je vlažna i osoljena milijardama sitnih kapljica koje izbijaju iz svake pore. Svaka, pa i najlaganija tkanina, druga koža, se zadržava na njoj, sastavljena snagom najjačeg veziva.

Treptaj oka je nadljudski napor. Otvaranje i zatvaranje očnih jabučica se odvija kao usporen film. Radi toga, a nevoljno, svaki kadar je uhvaćen.

Disanje je nepodnošljivo. Disanje je nemoguće. Vazduh se odmetnuo u nebo i zemlju i ostavio je nepostojeću sliku sećanja na udisaje punim plućima.

Srce pumpa poput mahnite mašine, to mu je dodeljena uloga, pretkomore i komore se dave u nadolazećim kilometrima krvi. U zatvorenom sistemu krvotoka, krv je vrela, ali i užegla i smrdljiva.

Samo tmina može da donese obmanu da je lakše podneti nego pretrpeti sebe. Tek san je prava stvarnost iluzije života. U snovima pohode mrtvi kao da su živi. I svi smo živi. I svi smo mrtvi. Bela jastučnica je prekrivena crvenim mrljama, baš kao pucanj u slepoočnicu iz neposredne blizine. Čovek pomisli da se možda ubio, da je možda odavno mrtav, a onda se probudi i vidi da je to samo krvavi trag vremena koji je tokom spavanja pretočen iz srca iscurio iz mozga.

Advertisements

15 thoughts on “Živahnost

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s