Ego

Ako ga hvališ, raste ko kvasac umešen za šašavo testo. Iznova pohvaljen, preliva se iz prostora koji je ispunio i raste i raste… bezgranično. Ponekad se toliko proširi da ne zna da je napustio i mesto, i grad, i državu, i kontinent, i čitavu planetu. Katkad napusti i vremensku dimenziju. Nastavlja da se šašavi po svemiru i tamo naiđe na kojekakve šašavce. Oni, iako vrlo slični, međusobno se zagledaju i odmeravaju, jer svaki bi da bude najpametniji i najbolji, iako ne zna ni zašto ni čemu. Mora uvek da bude u pravu. Obožava da nastupa i traži publiku za svoje monologe. Crkava za svaki aplauz ili klap.

Kada ga kudiš, ume da se naduje ko žaba, da pusti bodlje ko jež, da reži ko pobesneo, da pušta smradove ko tvor u samoodbrani; čak i da se baci i prevrće po podu kao malo dete kad pokušava da naređuje roditeljima. Dešava se i da podigne zid. Skoro uvek od vrlo čvrstog materijala. Tu se nađu zidići, pa sve viši i duži zidovi, do nesagledivih po svojoj impozantnosti, nalik Kineskom zidu.

Priča se da su neki kao oštri bodeži i bodljikava žica i paraju sve(t) oko sebe. Raspore, ili melju; seckaju na tanušne rezance. Hrane se smećem, lažima, spletkarenjima i manipulacijama. Ljudi koji imaju naduvan ego a nedostatni su u duhu su opasni, epidemični i razornih delovanja sa katastrofalnim posledicama na svim poljima, i ličnim, i porodičnim, i društvenim. Svuda se mogu naći, te ih je teško izbeći. Što su gluplji, to su glasniji. Njihova mora da odjekuje i da bude poslednja. To je kao kada se komarac pogleda u ogledalo i umisli da je lav. Komarac koji riče i lav koji zujucka su izmišljeni likovi, ali oni to ne uviđaju.

8 thoughts on “Ego

  1. Rekla bih bez razmišlljanja – uh, koliko sam takvih videla, al zaustavi me bojazan da ću ako se dobro zagledam u ogledalo tamo da otkrijem jednu nakinđrenu krastaču, ili još gore komarčicu…
    Tako da je bolje da ćutim… 🙂
    Odllčan tekst!

    Liked by 2 people

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s