#47 Crtice

Zaista sam retko kada, da ne kažem nikada, rekla nekome da nešto što je pripremio od hrane ne valja ništa. Prosto, vrednujem trud. Sve dok je bez cijanida. Ako neko stvarno ne zna da kuva a uveren je da zna nije moje da podučavam ukoliko mi to neko ne zatraži. Jedino što ću izbeći da pojedem nešto što mi se nimalo ne dopada i ne prija mi. Zapravo, ljubazna sam, sve dok to mogu da podnesem. S godinama, međutim, primećujem da sve manje želim da bilo šta ili bilo koga podnosim, jer to naprosto nema nikakvog smisla. Jedan je život. Moj, pre svega i svih.

* * *

Kuvanje je možda banalan ali zgodan primer za objašnjavanje, pa ga zato i navodim. Kada se nađem u društvu žena pre ili posle dolazi do situacije u kojoj bar jedna žena nakon što je probala nešto što je druga spremila ničim/nečim izazvana dramatično otpočinje izlaganje: „Ja to spremam…,“ pa onda ide uvod od Kulina bana, pa razrada duža od kuvanja pšenice za slavu i onda sledi genijalan zaključak poput: „Ne pravim se važna, nego sam SAMO htela da ti objasnim kako ja to spremam!“ Dakle, osim što uopšte nije vredno priče, ili što može da se kaže u pet do deset rečenica, razvije se u maltene odbranu doktorske disertacije sa povremenim militantnim ispadima, katkad branilačkim, katkad osvajačkim. Ono kad ti varjača dovoljno popije mozak da liči na prekuvan čorbast pasulj odnosno mutnu neimenu kašu.

* * *

S muškarcima sam mnogo ređe u prilici da me zaskoče sa temom kuvanja, jer se oni, osim ako nisu kuvari po zanimanju ređe interesuju za isto i češće se hvataju za kutlaču. Ali, kada muškarac hoće da se pokaže on to čini tako što ti, takođe, objašnjava nešto što ga niko ne pita, a za šta je opšta pretpostavka da kao prosečno žensko i ne znaš baš puno. Tada si u prilici da slušaš elaborate na temu npr. dozni i virbli. Ako i pokušaš nešto da prokomentarišeš, jer možda znaš nešto više od toga da zavrneš sijalicu i da prepoznaš koja sijalica pasuje u koje sijalično grlo, ili čak znaš čemu služi glimerica, muškarac će se slatko nasmejati i podići će svoje izlaganje na koji stepenik više tako da ćeš se pre ili posle osetiti izazvano da prespajaš žice šporeta sa monofazne na trofaznu struju, za početak. Ako imaš posla sa izrazitim seksistom neće te zaobići ni rečenica uz podsmeh: „Pa, borile ste se za ravnopravnost, zar ne?“

* * *

Možda će neko pomisliti da su navedene situacije moguće samo ako imate posla sa polusvetom ili manje obrazovanim svetom, međutim, sve je to samo pitanje plasmana oblika ponašanja, dok suština uvek ostaje ista. Bez obzira da li dolazi sa vrtoglavih intelektualnih visina ili iz nekih prizemnijih nivoa, sujeta i ostrašćenost su zapravo podjednako zastupljene kod ljudi.

3 thoughts on “#47 Crtice

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s